De kracht van etherische olie: Hoe Werkt Aromatherapie

De kracht van etherische olie: Hoe Werkt Aromatherapie 

Bent je ooit op straat langs iemand gelopen en gefascineerd door zijn of haar geur? Of bent je wel eens gestopt om de heerlijke geur van versgebakken brood uit een bakkerij in de buurt diep in te ademen?

Deze verschillende geuren staan bekend als aroma's, en ze hebben een ongelooflijk vermogen om onze stemming te beïnvloeden.

Als we iets ruiken, roept het herinneringen of emoties op waarvan we het bestaan misschien niet eens kennen. Het kan ook gebruikt worden voor ontspanning, meditatie, of reinigende doeleinden.

In dit artikel gaan we in detail in op hoe een essentiële olie gebruikt kan worden en welke voordelen ze kunnen bieden.

Wat zijn zuivere etherische oliën en hoe werken ze

Etherische oliën zijn de aromatische chemische stoffen uit aromatische planten, die in plantencellen worden geproduceerd en opgeslagen.

Chinezen gebruikten dit om hun schoonheid en reinheid te bewaren. Boeddhistische monniken beïnvloeden Japan en Korea door naburige naties medische en spirituele kennis bij te brengen. Kooplieden verhandelden ook geurige oliën over de hele Middellandse Zeegebied.

etherische oliën

Etherische olie, ook essentiele olie of geurolie genoemd, worden al eeuwenlang gebruikt om het lichaam en de geest in balans te brengen, verschillende kwalen te behandelen en genezing te bevorderen. Het is daarom dat etherische olie zo populair is geworden in de afgelopen jaren.

Etherische oliën zijn natuurlijke, aromatische verbindingen die worden aangetroffen in de zaden, schors, stengels, bloemen en andere delen van planten. Ze kunnen uit de plant worden geëxtraheerd door distillatie of expressie.

In tegenstelling tot synthetische geurstoffen bestaan etherische oliën niet uit één enkele verbinding; het zijn complexe mengsels van verschillende chemische stoffen.

Wanneer als je een biologische essentiële olie inhaleert, gaan de moleculen naar de bulbus olfactorius in je hersenen, die verantwoordelijk is voor het verwerken van geuren.

Van daaruit worden de moleculen naar andere delen van de hersenen gestuurd die de stemming, de ademhaling, de hartslag en het geheugen regelen.

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een vorm van alternatieve geneeskunde die gebruik maakt van etherische olie om de gezondheid of stemming van een persoon te verbeteren.

Aromatherapeuten geloven dat de geuren van etherische oliën je hersenen kunnen stimuleren en je helpen te ontspannen, focussen, beter te slapen of sneller te genezen

Er is enig wetenschappelijk bewijs dat bepaalde etherische olie in specifieke omstandigheden heilzaam kunnen zijn voor sommige mensen.

De voordelen van aromatherapie

Er is niet één olie die het beste is voor alle doeleinden. Van sommige oliën is echter bekend dat ze bijzonder heilzaam zijn voor bepaalde aandoeningen. Er zijn verschillende factoren die de beslissing van mensen beïnvloeden om aromatherapie toe te passen.

Enkele van de meest voorkomende redenen zijn om beter te ontspannen, stress te verminderen of angst en depressie te behandelen. Andere redenen zijn het verbeteren van de slaap, het stimuleren van energie, het verlichten van hoofdpijn of migraine, en het verminderen van pijn.

 

Hoofdpijn migraine

Ook is er aangetoond dat het effectief is bij het stimuleren van het immuunsysteem, het bestrijden van infecties, en het verbeteren van de spijsvertering. In feite kan een essentiële olie zorgen voor een groot aantal voordelen die variëren van mentaal en emotioneel tot fysiek en spiritueel.

Verschillende oliën blijken volgens studies heilzaam te zijn bij de behandeling van van verschillende delen van het lichaam en kwalen.

De voordelen van lavendel

Uit één onderzoek bleek bijvoorbeeld dat lavendel hielp bij de behandeling van slapeloosheid. In het onderzoek vielen mensen die voor het slapen gaan een massage met lavendelolie kregen, sneller in slaap en sliepen ze vaster dan degenen die dat niet deden. Lavendel staat ook bekend voor zijn kalmerende werking, en kan worden gebruikt om stress en angst te helpen verlichten.

Lavendel Arometherapie

Uit een andere studie bleek dat lavendel hielp bij het verminderen van pijn bij mensen met osteoartritis. In het onderzoek rapporteren degenen die vier keer per dag een topische lavendel behandeling toepassen aanzienlijk minder pijn dan degenen die de olie niet gebruikten.

 

De voordelen van pepermunt

Een andere studie toonde aan dat pepermunt olie kan helpen bij het verminderen van symptomen van irritatie in de luchtwegen.

In de studie hadden mensen die pepermuntolie gebruikten in een stoominhalatie behandeling minder last van hoesten en piepende ademhaling, en verbeterde de werking van de luchtwegen. Pepermunt staat ook bekend om zijn verkoelende werking.

Pepermunt Olie

De voordelen van citroen, citronella en citroengras

En een derde studie wees uit dat citroenolie de stemming en het energieniveau kan helpen verbeteren. In het onderzoek gaven mensen die citroen en citroenolie in hun werkruimte verspreidden aan zich gelukkiger en energieker te voelen dan degenen die dat niet deden.

Citronella

Citronella staat ook bekend om zijn opwekkende effecten. Citronella olie houdt ook de muggen weg, waardoor het een geweldige olie is om te gebruiken tijdens buitenactiviteiten.

De eigenschappen van citroengras en lemongrass olie zijn onder andere het verlichten van stress en angst. Het heeft een zachte, citrusachtige geur die je kan helpen ontspannen en zich meer gecentreerd voelen.

De voordelen van tea tree

De geuren eucalyptus of tea tree olie zijn erg frisse en luchtige geuren die perfect zijn als je bijvoorbeeld verkouden bent. De frisheid van de geuren opent de neus en maakt het makkelijker adem te halen.

Tea tree olie is ook boomolie is een natuurlijk antisepticum. Je kunt (Australian) tea tree gebruiken om snijwonden, schrammen en insectenbeten te helpen genezen. Tea tree is ook effectief bij de behandeling van schimmelinfecties, zoals voetschimmel. Tea tree olie is een sterke olie, dus het is altijd belangrijk om het voor gebruik te verdunnen met een draagolie.

De voordelen van rozemarijn

Rozemarijn staat bekend om zijn vermogen om de concentratie en het geheugen te verbeteren. In een studie presteerden mensen die rozemarijn olie inhaleerden beter op cognitieve taken dan degenen die dat niet deden.

Rozemarijn Olië

De voordelen van oregano olie

Van de vele voordelen van oregano olie. Het kan worden gebruikt als een insectenafweermiddel wanneer het wordt gemengd met pepermunt of een citronella essentiële olie.

De belangrijkste toepassing van deze plantaardige vloeistof is in de keuken. Het kan worden gebruikt als vervanging van basilicum, marjolein of tijm bij het koken van Italiaanse gerechten, zoals pizza en pasta gerechten die soms "Tomaat" roepen, maar een extra smaak boost nodig hebben van andere kruiden.

De voordelen van sandelhout

Als je op zoek bent naar een volledig natuurlijk product dat je dag zal opvrolijken, kijk dan niet verder dan sandelhout. Het is niet alleen iets moois, maar ook iets therapeutisch, omdat het in India al sinds de oudheid als medicijn wordt gebruikt.

Je zult elke dag van je leven kunnen genieten van de voordelen van dit verbazingwekkende hout met slechts één toepassing.

Sandelhout wordt al duizenden jaren gebruikt voor het maken van parfums, wierook en medicijnen. Het is ook een populair ingrediënt in huidverzorgingsproducten omdat het rijk is aan antioxidanten die de huid helpen beschermen tegen vrije radicalen.

Dit betekent dat sandelhout goed kan zijn voor je gezondheid en schoonheid.

De voordelen van kruidnagel olie

De voordelen van het gebruik van kruidnagelolie zijn talrijk. Het kan worden gebruikt als een natuurlijke remedie voor veel verschillende kwalen en aandoeningen, zoals spierpijn of gewrichtspijn; het is ook een uitstekende bron van voeding vanwege het hoge gehalte aan vitamine C (een must-have als je probeert gezond te blijven).

De voordelen van sinaasappel

Wist je dat sinaasappel ook kan helpen bij het bestrijden van een aantal ernstige ziekten? De sinaasappel heeft krachtige helende eigenschappen en kan net zijn wat je lichaam nodig heeft. 

Vitamine C

Sinaasappelolie is geweldig om je haar rijker te maken. Het kan worden gebruikt als een olie of een conditioner, afhankelijk van jouw voorkeur.

Grapefruit Olie is een must voor de huidverzorging. Het is perfect voor iedereen met een gevoelige huid of een roze huid, omdat het helpt de talgproductie te reguleren, waardoor je teint zacht en glad blijft.

Grapefruit olie is een natuurlijk supplement dat kan worden gebruikt om spierpijn, gewrichtspijn en andere aandoeningen te verlichten. 

De voordelen van kamille olie

Kamille olie wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt om gewrichtspijn, spierpijn en ontstekingen te verlichten vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. 

Hoe gebruik je een essentiële olie?

Er zijn verschillende manieren om een essentiële olie te gebruiken, afhankelijk van uw behoeften. Je kunt ze toevoegen aan een bad, in een diffuser doen, of direct op je huid aanbrengen. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van etherische olie:

- Voeg een paar druppels olie toe aan je badkuip voor een ontspannend bad

- Doe een paar druppels olie in een aroma diffuser om overal in huis van de geur te genieten. Je kunt gemakkelijk een verscheidenheid aan aroma diffusers online kopen.

- Breng verdunde olie direct op uw huid aan (test het eerst op een klein stukje): Zorg ervoor dat u uw oliën op een koele, donkere plaats bewaart.

Etherische oliën verdunnen is een must, vooral als je ze op je huid gebruikt. Je kunt ze verdunnen met draagoliën zoals kokosolie, amandelolie, of jojoba olie.

Waar kun je etherische olie kopen?

Zo kunt u kiezen uit een breed scala van planten met elk hun eigen voordelen, zoals jeneverbes olie, patchoeli olie, jasmijn olie, neroli olie, cederhout olie (ceder olie), gember olie, anijs oli, bergamot en nog veel meer.

Wil je een etherische olie kopen, en ben je op zoek bent naar een goede olie om te gebruiken, is het belangrijk om je onderzoek te doen en een olie te vinden die bedoeld is voor het specifieke doel dat je probeert te bereiken.

De meeste essentiële oliën zijn niet gelijk, of worden niet geproduceerd door middel van koude persing, dus koop bij een betrouwbare leverancier.

Kies voor een natuurlijke zeep met de hoogste kwaliteit

De beste manieren om essentiele olie in je dagelijks leven te integreren is door wakker te worden met een natuurlijke zeep met verkwikkende geuren zoals pepermunt, eucalyptus, of citrus.

Zo kun je online bij Madeathand kiezen uit onze collectie van soap bars met verschillende soorten etherische olie en biologische olie en heerlijke geuren.

Door deze producten dagelijks te gebruiken, kunt u de hele dag genieten van de voordelen van aromatherapie!


Example blog post
Example blog post
Example blog post